З року в рік експерти і правники обговорюють актуальні питання розвитку сфери інтелектуальної власності. Ще у квітні 2009 року Всесвітня організація інтелектуальної власності (далі ВОІВ) прийняла рішення про запуск експериментального проекту зі створення TISC. Після чого у 2018 році підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та ВОІВ про створення мережі TISC. Як результат Мінекономрозвитку створює так звану державну організацію − Національний офіс інтелектуальної власності, одним з основних напрямків роботи якого є створення Центру підтримки технологій та інновацій TISC.

Так, що ж таке TISC?

Technology and Innovation Support Center – Центр підтримки технологій та інновацій, який надає інформацію про різні послуги у сфері інтелектуальної власності, незалежно від території їх надання.

TISC надає винахідникам доступ до технічної інформації та пов’язані з нею послуги, такі як доступ до патентної, наукової і технічної бази даних, допомога в ліцензуванні і трансфері технологій, допомога в розробці патентів та інші, дозволяючи новаторам розкрити свій потенціал, забезпечити охорону прав і управління ними.

«Ключова послуга TISC – доступ до бази даних. Якщо винахідник хоче перевірити на унікальність свій продукт, він може звернутись до Центру, де наші фахівці допоможуть здійснити поверхневий патентний пошук. Це дасть розуміння, в якій системі координат перебуває продукт, наскільки він конкурентоспроможний у порівнянні з аналогами і яка ситуація існує в тій чи іншій ніші на ринку. Інша фундаментальна послуга, що має попит в усьому світі – це послуга патентної аналітики. Така послуга вперше цього року була впроваджена в рамках всесвітньої мережі Центрів підтримки технологій та інновацій.» – зазначив Данило Цьвок, керівник Центру підтримки технологій та інновацій. 

І ось настав цей момент, коли на території України відкрито п’ятий Центр підтримки технологій та інновацій TISC, який не міг не зацікавити фахівців сектору досліджень у сфері інформаційних технологій Тернопільського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, зокрема провідного експерта на території західного регіону у сфері інтелектуальної власності, члена Громадської ради по захисту прав інтелектуальної власності при Тернопільській обласній державній адміністрації Дзюру Ольгу Володимирівну.

Ця важлива подія відбулася у липні 2019 року, на базі юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету.

Дзюра Ольга Володимирівна взяла участь в урочистій події де виступили заступник директора Департаменту інтелектуальної власності Мінекономрозвитку Сергій Олександрович Шкураков, начальник управління технологій, інновацій та маркетингу державної організації «Національний офіс інтелектуальної власності» Данило Романович Цьвок, проректор з науково-педагогічної роботи університету Оксана Миронівна Десятнюк та інші.

В рамках дійства відбулось підписання Меморандуму про співпрацю стосовно розширення та розвитку двосторонніх відносин у сфері підтримки технологій та інновацій, правової охорони інтелектуальної власності, а саме функціонування Центрів підтримки технологій, як ланки в національній мережі аналогічних центрів. Документ підписали О. М. Десятнюк та С. О. Шкураков.

Даний проект є дуже важливим кроком, оскільки спрямований на підтримку розвитку системи інтелектуальної власності; зміцнення національного потенціалу в галузі охорони творів, інновацій, винаходів та інших об’єктів інтелектуальної власності та надання підтримки розвитку національної науково-технічної інфраструктури.

Успішні країни світу роблять ставку на інноваційний розвиток і без сумніву, створення мережі TISC в Україні зможе наблизити її до прогресивних держав.

 

A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: str_replace(): Passing null to parameter #3 ($subject) of type array|string is deprecated

Filename: core/Output.php

Line Number: 457